Header
LEAVING SWEDEN FOR USA JANUARY 31, FOLLOW ME ON MY ADVENTURE.

Hundarna

Min hund går lätt upp i stress vid möten utav en hund eller utav en situation som gör henne osäker och/eller rädd. Kommentarer som "Få hundjäveln att hålla tyst", "Är hon farlig?" och "Du måste göra någonting åt det där hemska beteendet" är sådant jag vardagligen hörde folk säga till mig när jag bodde i ett lägenhetsområde. Då tog jag även ofta illa vid mig, blev ledsen och besviken - Inte på min hund, utan på mig själv. För jag vet anledningen till att min hund agerar som hon gör, man önskar bara att personerna som klämmer ut dessa kommentarer också visste det.

Vad är en reaktiv hund?
Det kan vara en hund som är rädd/osäker i vissa situationer. Det är lätt att förknippa en reaktiv hund med en aggressiv hund, men det är en skillnad mellan detta, en reaktiv hund kan nämligen vara hur vänlig som helst då hen inte vistas i en obekväm och triggande situation. En reaktiv hund har lätt att stressa upp sig (negativ stress - osäkerhet/rädsla och positiv stress-Exalterad ) och därför är det viktigt att tänka på som ägare att ha tålamod och att hålla sig lugn så att den finner en trygghet hos dig och i omgivningen. Att en hund är reaktiv beror ofta på att hunden har vart med om någonting otäckt tidigare men det kan också vara gener som har ett finger med i det hela, jag tror att bägge mina hundar (kullsyskon) har både och.

Jag får ständigt höra från folk att jag borde åka med till stora hundgårdar, för att det är det en hund behöver - Att träffa och leka med andra hundar och människor. Men där brukar jag sätta ner foten, Nej, vi är inte redo för det, vi kanske aldrig blir det. Att gå in i en park med ett dussin tals lösa hundar med deras ägare är allt annat än rätt och tryggt för min hund, det kan bli fel, inte bara för min hund, utan även för någon annans. Jag känner mig oftast missförstådd när jag tackar nej till någonting sådant, förut brydde jag mig ganska mycket. Det kändes som att dom inte förstod mig och tyckte att jag var elak för att jag inte tog med min hund till sådana ställen. Men så tänker jag inte längre, tvärtom. Min hund hade inte funnit sig bekväm i en sådan triggande situation och jag ser inte att hon har ett behov av att träffa och "umgås" med någon utanför vår "flock" faktiskt om inte vid vissa tillfällen då vi umgås med våra "hundkompisar" som vi känner väl.
Jag tror helt enkelt att det är svårt att förstå situationen om man själv inte levt med en reaktiv hund. Jag förstod inte, inte förrän jag fick Maggie.

Min hund kan höja svansen, stirra och morra om hon tycker att en annan hund tränger in i hennes komfort zon och blir det fel i en sådan situation kan det gå riktigt fel..
Tillsammans så jobbar vi med positiva och mjuka metoder och jag planerar alltid våra promenader efter min hunds bekvämlighet så att vi inte hamnar i dessa obekväma, trängda situationer. Vi jobbar med att gå i bågar vid hundmöten så att min hund ska få så mycket utrymme som hon behöver för att bli trygg i situationen.
Idag har vi kommit så långt att hon sällan gör ett utfall mot en annan hund, vi jobbar med detta helatiden, i hennes egna takt.

Att ha flyttat till skogen, där vi nu bor har gjort min hund väldigt gott, det är inte allt för mycket triggers och vi hinner alltid känna av situationen innan vi tar "nästa steg". Vi pratar med folk (grannar som känner till situationen) med hundar och går förbi varandra med meters avstånd när vi ser varandra ute. Jag är så glad över den hänsyn och respekt som visas här. Jag önskar den fanns överallt.
(Ännu en anledning till att jag älskar att ha med Maggie upp i fjällen, jag ser hur bra hon mår där. Precis som jag, hehe.)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments